Steeds vaker adverteren bedrijven met hun facebookpagina. Is dit een goed idee? Al een jaar geleden stelden wetenschappers vast dat the non-social web sterk aan het krimpen was.
We stellen bij onszelf al vast dat we steeds meer Twitter en Facebook gebruiken om informatie te bekijken online. Sociale contacten sturen de "nieuwste" grapjes en informatie door via hun Facebooknetwerk en we wisselen die links, de interessante websites en praktische applicaties uit onder elkaar.
De marketeer weet dat hij moet gaan waar zijn potentiële klant zit en dus moet hij op Facebook zijn klanten gaan recruteren. Diezelfde marketeer investeert in Facebook applicaties en vooral in traffic naar zijn facebook pages met als doe meer likes en volgers te krijgen en zo het bereik van de communicatie uit te breiden.
De laatste stap in dit verhaal is de vermelding van de facebook page in marketing communicatie in plaats van de eigen website. Veel bedrijven in de wereld en ook in België, hebben de facebook page als enige URL in een brochure, campagne of publicatie gebruikt.
Dit is niet verstandig en ik leg u uit waarom.
Als u de domeinnaam www.mijnbedrijf.be/.com gekocht hebt, dan bent u eigenaar van die domeinnaam. Zo lang u betaalt voor de naam mag u die gebruiken. Het Internet is een open structuur waarbij iedereen die toegang heeft tot het netwerk, vrije toegang heeft tot alle websites, ook die van u middels uw domeinnaam (behoudens censuur en andere onregelmatigheden). Er is geen eigenaar van het Internet, er is niemand die het recht heeft om uw site te blokkeren (in zover u een legale activiteit uitoefent op het web), u bent de baas over wat u doet met uw domein.
Facebook daarentegen is een privébedrijf dat een url (facebook.com) heeft gekocht, net als uw bedrijf en daar een reeks diensten aanbiedt aan bezoekers van de site. Zij zijn de absolute baas (lees: dictator) binnen hun domein en daar heb u als gebruiker werkelijks niets te zeggen. De advocaten van Facebook bepalen wat goed en wat slecht is en beslissen zonder inspraak in wijzigingen aan het reglement, de toegelaten inhoud en/of de naam die u kunt/mag gebruiken binnen hun domein: facebook.com. Uw fans hebben heel veel data online staan op het netwerk van Facebook en de organisatie mag daar gratis gebruik van maken. Als de inlichtingendiensten van een land dezelfde informatie zouden vragen van een burger staat de wereld op zijn kop. Maar uw politieke voorkeur, uw geaardheid, uw hobby's, de plaatsen waar u bent geweest, foto's en naam van uw lief... we plaatsen het allemaal vrijwillig op de website van een privebedrijf die die een groot deel van die data ook nog eens mag doorverkopen aan adverteerders en makers van spelletjes en applicaties (u hebt de toelating gegeven, weet u nog?).
Een tijd geleden geraakte Studio Brussel zijn fan page met meer dan 100.000 gebruikers kwijt omdat ze zouden hun fans "gespamd hebben". Bedrijven die al enkele jaren een leuke naam in gebruik hadden raakten (en tienduizenden fans) die opeens kwijt omdat Facebook hierover het alleenrecht heeft te beslissen.
Andere leuke voorbeelden zijn de officiële portal van de stad München op Facebook (facebook.com/muenchen) , waarbij die URL opeens geclaimd werd door Facebook zelf, voor toekomstig gebruik. De site van de stad München mocht uitwijken naar : facebook.com/Stadtportal.Muenchen. Of denk ook aan de saga van het farmaceutische bedrijf Merck.
en vergeet niet dat de online klant alleen maar wacht op "the next best thing". Facebook is niet het einde van het internet, maar het is wel het tweede bedrijf naast Apple dat "misbruikt maakt" van het open Internet om een gesloten systeem te bouwen. Gesloten systemen zijn slecht voor de creativiteit en beperken de mogelijkheden tot wat 1 groep decision-makers en eigenaars als correct gebruik beschouwen (Zie Jonathan Ziltrain: The future of the Internet). Was Facebook het begin van Internet geweest, dan was het nu al uitgestorven door gebrek aan vernieuwing...
Gebruik Facebook voor communicatie met de klant maar trap niet in de val van de dictatuur... :-)